
Cynamon jest przyprawą, która była używana do gotowania od wieków. Teraz jest używany jako składnik wielu przepisów, a także w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia stanów zapalnych i cukrzycy.
Stwierdzono, że olejek eteryczny znajdujący się w cynamonie jest skuteczny w obniżaniu poziomu cukru we krwi, co może zapobiec lub nawet odwrócić insulinooporność i cukrzycę typu 2. Właściwości przeciwzapalne cynamonu są również korzystne dla osób, które mają zapalenie stawów lub zapalne choroby jelit.
Korzyści płynące z używania cynamonu nie ograniczają się tylko do tych dwóch obszarów. Badania wykazały, że cynamon może również pomóc w zapobieganiu odkładania się płytki nazębnej na zębach, co może prowadzić do powstawania ubytków lub chorób dziąseł.
Kiedy cynamon jest spożywany, zwiększa produkcję ciepła i energii, wzmacnia odporność i zapewnia dobre samopoczucie. Cynamon może być dodawany do owsianki, kawy, pieczonych warzyw lub smoothie.
Woda z cynamonem i cytryną doskonale pobudza metabolizm ze względu na wysoki poziom witaminy C oraz właściwości oczyszczające cytryny, która zmniejsza wzdęcia i łagodzi zaparcia.
Reasumując dodanie cynamonu do diety poprawi Twoje zdrowie bez wprowadzania drastycznych zmian w diecie. Spożywanie kilku łyżeczek cynamonu dziennie może pomóc w osiągnięciu celów związanych z utratą wagi poprzez zapobieganie napadom głodu i dłuższe uczucie sytości.