
Odkryto, że pieprz pomaga w utracie wagi. Zawiera aktywny składnik o nazwie kapsaicyna, który przyspiesza metabolizm i zwiększa wydatek energetyczny.
Badanie przeprowadzone przez różne uniwersytety wykazało, że osoby, które jadły pikantne potrawy, miały niższą masę ciała, niższy poziom trójglicerydów i zdrowszy poziom cholesterolu niż osoby, które nie jadły pikantnych potraw. Pikantne jedzenie może również pobudzić metabolizm.
Pieprz jest bardzo powszechną przyprawą w kuchni indyjskiej i jest używany nie tylko do aromatyzowania, ale także do celów leczniczych. Tak więc ludzie z kultury indyjskiej mogą korzystać z tej przyprawy na wielu poziomach – jest ona dobra dla ich zdrowia, jak również pomaga w utracie wagi!
Mamy dwa powody, dla których uważa się, że jest tak skuteczny w utracie wagi: kapsaicyna w czerwonej papryce może aktywować spalanie tłuszczu, a efekt termogeniczny przyprawy może zwiększyć spalanie kalorii.
Stosowanie pieprzu ogranicza się najzwyczajniej do dodawania go do różnych potraw.
Na rynku dostępne są również suplementy diety zawierające pieprz.