
Jednym z najpopularniejszych dań w kraju są ziemniaki.
Proces gotowania należy rozpocząć od wstępnej obróbki ziemniaków. Obierz je, przetnij, ale nie do końca, aby umożliwić przepływ pary.
Gdy ziemniaki zostaną obrane i przygotowane do gotowania, umieszcza się je w garnku z wrzącą wodą. Czas gotowania może wynosić od 15 minut do pół godziny w zależności od wielkości ziemniaka i jego odmiany.
Aby sprawdzić twardość ziemniaków, użyj widelca lub łyżki. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ gorąca para może bychnąć z parownika. Należy również pamiętać, że woda może się wyparować podczas długiego gotowania, dlatego ważne jest, aby stale monitorować jej poziom
Ziemniaki gotowane na parze doskonale smakują z produktami takimi jak twarożek, śmietana, jogurt naturalny lub koperek. W razie potrzeby można je również uzupełnić szczypiorkiem.