Jak wybrać i przyrządzić brukselkę do obiadu

Kiedy szukasz dobrego przepisu na brukselkę, musisz zwrócić uwagę na to, aby wybrać odpowiedni rodzaj warzywa. Szukaj jasnozielonych, jędrnych liści i ciężkiej, zaokrąglonej główki. Wybierz mniejsze kiełki, jeśli chcesz, aby były bardziej delikatne. Jeśli wolisz większą, bardziej mięsistą brukselkę, możesz zamiast niej użyć roślinnego masła lub oleju. Możesz również doprawić je czosnkiem w proszku. Upewnij się, że wybierasz zdrową i smaczną brukselkę i nie wybieraj tych, które są pożółkłe lub mają inne uszkodzenia.

Po umyciu kiełków, możesz przekroić je na pół, nie odcinając łodygi. Dzięki temu delikatna część będzie się gotować w tym samym tempie co reszta warzywa. Przed pieczeniem dodaj do kiełków skórkę z cytryny i sok z cytryny. Podawać na gorąco, ponieważ na zimno szybciej się ugotują. Najprostszą metodą przyrządzania brukselki jest pieczenie jej w całości. Jeśli gotujesz mniejsze kiełki, pozostaw je w całości. Można pokroić łodygę na ćwiartki, a następnie na pół.

Kiedy już wybierzesz rodzaj brukselki, którą chcesz upiec, przygotuj ją do pieczenia. Pierwszym krokiem jest ich dokładne umycie i osuszenie. W przypadku piekarnika, umieść brukselkę w naczyniu z zimną wodą i piecz przez 20 minut. Możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości i pożądanej konsystencji. Jeśli wolisz bardziej chrupiący rezultat, dodaj kilka plasterków świeżego czosnku, aby wzmocnić smak i teksturę.

Jeśli chcesz upiec brukselkę, przekrój ją na pół lub na ćwiartki i pokrój w cienkie plasterki, albo przekrój na pół i podsmaż. Pamiętaj o dokładnym opłukaniu brukselki, aby usunąć z niej wszelkie niepożądane bakterie. Kilkoma plastrami brukselki można nakarmić od sześciu do ośmiu osób, więc łatwo je przygotować i wykorzystać. Resztki brukselki można zawsze zamienić następnego dnia w bąbelki i piskle.

Aby uzyskać pyszny dodatek do dania głównego, upiecz brukselkę w piekarniku. W rozgrzanym piekarniku ułóż warzywa na dużej blasze do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek i posól. Gdy to zrobisz, zmniejsz temperaturę piekarnika do 400 stopni F. Brukselka powinna być miękka i mieć jędrny wygląd. Jeśli używasz ich do gulaszu lub zapiekanki, możesz dodać je do zup i sosów.

Kiedy już wybierzesz brukselkę, możesz ją przygotować. Zacznij od opłukania ich zimną wodą i osuszenia. Następnie włóż je do piekarnika na co najmniej 20 minut. Powinny być jędrne i ciężkie jak na swój rozmiar. Pokrój je na dwie lub cztery części, jeśli używasz ich do sałatek. Następnie, dopraw je mielonym czosnkiem i podawaj.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

We will be happy to hear your thoughts

Dodaj Odpowiedź

Szperamy.pl
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło
Compare items
  • Total (0)
Compare
0