Jaka kawa do tiramisu

Tiramisu to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie człowiek może dostać w swoje ręce. Czy to lekko słodkie, gęsto bogate ciasto przypominające ciasto kawowe, czy kremowy „lukier”, który wylewa się z każdego kawałka, nie da się zaprzeczyć, że ten włoski faworyt jest obowiązkowy do spróbowania.

Tiramisu to deser składający się z paluszków lizakowych zanurzonych w espresso, pokrytych słodkim, kremowym nadzieniem, w skład którego wchodzi zazwyczaj mascarpone lub serek śmietankowy. Na wierzchu zazwyczaj znajduje się kakao w proszku.

Najlepszą kawą do tiramisu jest wysokiej jakości espresso, które przygotowuje się ze starannie zmielonych, ciemno palonych ziaren Arabiki. Ten rodzaj kawy jest zazwyczaj droższy od zwykłej kawy, ponieważ ma wyższą zawartość kofeiny i może być podawany zarówno jako espresso, jak i jako shot of liquid w porannej lub popołudniowej przerwie na kawę.

We will be happy to hear your thoughts

Dodaj Odpowiedź

Szperamy.pl
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło
Compare items
  • Total (0)
Compare
0