
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Nie tylko dostarcza niezbędnych składników odżywczych i witamin, ale także pomaga kontrolować apetyt i zarządzać poziomem energii w ciągu dnia.
Zdrowe śniadanie powinno zawierać białko, które pomoże ci zachować sytość na dłużej, złożone węglowodany, które zapewnią ci energię, błonnik na trawienie i witaminy. Płatki zbożowe to świetny wybór, ponieważ mogą dostarczyć wszystkie te składniki.
Przy wyborze płatków zbożowych weź pod uwagę swoje potrzeby żywieniowe i osobiste preferencje smakowe
Przeczytaj etykiety na każdym opakowaniu, aby określić ich wartość odżywczą. Wybieraj płatki zbożowe z pełnymi ziarnami i niską zawartością cukru i unikaj tych zawierających uwodornione oleje lub sztuczne barwniki lub aromaty.
Upewnij się, że zawierają niezbędne witaminy i minerały.
Niezbędnymi witaminami i minerałami, których potrzebujemy dla naszego organizmu, są żelazo, wapń, witamina C, witamina D, magnez, potas i cynk.
Zastanów się, czy jesteś wrażliwy na gluten; jeśli tak, unikaj produktów z pełnoziarnistej pszenicy
Unikaj płatków zalanych czekoladą lub cukrem w różnej postaci, najzdrowsze będą te naturalne.